Cât de sigur este să folosim lingura de lemn atunci când gătim. În această epocă a siliconului și a plasticului, lingurile de lemn pot părea demodate, dar aceste unelte de bucătărie rămân un element de bază în bucătăriile noastre și sunt încă venerate de bucătari și gospodine deopotrivă.
Astăzi, analizăm de ce lingurile de lemn sunt atât de populare și discutăm cu un microbiolog despre problemele de siguranță legate de utilizarea ustensilelor de lemn.
„Sunt confortabile în mână, intuitive de utilizat și frumoase”, spune Brandon Moore, cofondator al Lancaster Cast Iron, o companie americană de ustensile de gătit cu sediul în Lancaster, Pennsylvania. El proiectează și comercializează ustensilele din lemn ale companiei sale.
CITEȘTE ȘI: Nu e de joacă! De ce trebuie să guști mâncarea cu o lingură de lemn, nu una metalică
„În plus, ustensilele din lemn sunt durabile, dar nu vor zgâria vasele de gătit. Sunt ecologice, mai ales dacă sunt fabricate de o companie care „se străduiește să mențină o etică înaltă a muncii”.
Meryl Feinstein, dezvoltator de rețete și fondator al Pasta Social Club, ajunge la lingurile sale din lemn atunci când face risotto.
„Lemnul este minunat de folosit și de ținut în mână. Se potrivește mai bine în mână și poate fi mai confortabil”, ceea ce este esențial atunci când amesteci constant un fel de mâncare precum risotto pe o perioadă lungă de timp.
Răspunsul scurt este da, spune Dr. Ben Chapman, profesor și cercetător în domeniul siguranței alimentelor la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, care folosește adesea ustensile de bucătărie din lemn în propria bucătărie.
„Din punct de vedere microbian, dacă ne uităm la risc, nu avem exemple de ustensile din lemn sau de plăci de tăiat care să ducă la toxiinfecții alimentare”, spune el. Comparativ cu plasticul, metalul sau siliconul, nu există un material „care să fie mai sigur decât celelalte – toate vin cu compromisuri”.
Ceea ce mulți consideră un dezavantaj al ustensilelor din lemn – natura lor poroasă – poate fi de fapt în avantajul nostru când vine vorba de siguranța alimentară. Potrivit Dr. Chapman, în interiorul lemnului are loc o acțiune capilară, ceea ce înseamnă că apa și/sau bacteriile de pe suprafața exterioară a lemnului difuzează, în esență, în lemn, „sufocând” bacteriile de suprafață și făcând mai puțin probabilă dezvoltarea acestora.
De asemenea, lemnul are proprietăți antimicrobiene, deoarece plantele au evoluat pentru a dezvolta mecanisme naturale de apărare pentru a ține la distanță bacteriile și paraziții. Aceste proprietăți sunt valabile indiferent de starea fizică în care a fost transformat lemnul (fie că este o lingură sau o placă de tăiat).
Principala problemă de siguranță alimentară cu ustensilele din lemn este uscarea necorespunzătoare. După spălarea ustensilelor, acestea trebuie lăsate să se usuce complet într-un spațiu cu mult flux de aer; acest lucru ar trebui să dureze cel puțin 24 de ore (variază în funcție de temperatură și umiditate).
CITEȘTE ȘI: Cum să cureți simplu și eficient tocătorul de lemn, fără substanțe nocive
Dacă o ustensilă nu s-a uscat complet, aceasta nu a avut ocazia să „înăbușe bacteriile” și să permită proprietăților sale antimicrobiene să își facă efectul. Dr. Chapman sugerează utilizarea unui suport de uscare pentru articole precum plăcile de tăiat (asigurându-se că nu sunt stivuite una lângă alta) și pentru articole precum lingurile, care pot fi sprijinite în poziție verticală într-un suport pentru ustensile (cu mânerul în jos), maximizând fluxul de aer și permițând gravitației să tragă umezeala în jos spre mâner pe măsură ce se usucă.
„Totul se reduce la a vă asigura că vă uitați în mod activ la echipamentul dvs. și că este în aceeași formă în care vă așteptați să fie”, spune Dr. Chapman. Dacă observați că lingura dvs. începe să se despice sau are probleme la uscare, sau placa dvs. are lovituri care nu erau acolo înainte, este timpul să luați în considerare înlocuirea acesteia.